Scilla en Soriano Calabro

De afgelopen 2 dagen hebben we een paar dorpjes bezocht en verder lekker aan het zwembad gelegen. We hebben inmiddels een aardige afstand afgelegd in de auto en zijn daarom toe aan een beetje relaxen en niets doen. Maar we kunnen natuurlijk niet helemaal niets zien van deze regio, dus doen we ’s morgens wat bezienswaardigheden en ’s middags lekker niets.

Gisteren zijn we langs de kust nog wat verder zuidelijk gegaan. Op aanraden van de dame bij de receptie zijn we naar Scilla gereden. Een stukje van 43 km waar je 1.5 uur over doet. Zoals eerder aangegeven zijn de wegen hier niet echt de beste en alles gaat over kleine weggetjes. Een kilometer of 15 voor Scilla komen we weer op een goede snelweg, maar deze gaat voornamelijk onder de grond, want je gaat van tunnel naar tunnel. Wat me dan wel weer verbaast, is dat die tunnels heel mooi en modern zijn en niet in verhouding zijn met alle andere wegen.

Op maandag is het er redelijk uitgestorven, maar normaal is dit het dorp waar de zwaardvis gevangen wordt.  Zeker het stukje bij de haven is leuk, smalle straatjes, gezellige aanblik. Het dorp bestaat uit drie delen. Een boven gedeelte, daar hebben we de auto geparkeerd, en twee lagere delen die gescheiden worden door een grote rots. Een deel is het strand en het andere het vissersdorp met leuke smalle straatjes, heel veel restaurants (allemaal dicht helaas) en huisjes. Dit hele gedeelte van het dorp is autovrij. De straatjes zijn ook te smal en te steil voor auto’s.

We hadden ook nog de tip gekregen om op de terugweg te stoppen in Palmi, in de reisboekjes stond dit als een mooi dorp. Het is dat we trek hadden en de auto al ergens in het centrum geparkeerd hadden, maar het was niets bijzonders.

Vandaag zijn we meer het binnenland ingegaan. En om niet weer dezelfde fout als Palmi te maken, hebben we de tips die we kregen even opgezocht op Google en afbeeldingen bekeken. De keuze is gevallen op Soriano Calabro. Een dorp op 43 km afstand en 1 uur rijden. Persoonlijk vond ik deze rit mooier dan de rit naar Scilla gisteren. De natuur was ook een stuk mooier en groener, zeker de laatste 10 km. Aangekomen bij het dorp, klim je met de auto helemaal omhoog en het centrum bevindt zich midden op de berg. Echt alsof de tijd even stil is blijven staan. Leuke huisjes met van die mooie ijzeren balkons. Geplaveide straten en midden op het plein staat een enorme kerk en ruïne. We vinden een plekje voor de auto en lopen door het dorpje naar de ruïne. Het grappige is dat wij de toeristische attractie zijn, want volgens mij komt hier vrijwel geen toerist. In de lokale super kopen we broodjes voor op de terugweg en bij het café bestellen we een flesje cola. Zo kunnen wij ook even kijken hoe de lokale bevolking zich hier beweegt.

Met een uurtje zijn we weer terug in Ricadi, waar ons huisje is. Lekker een frisse duik in het zwembad om even af te koelen, want het is sinds gisteren erg benauwd. Waarschijnlijk door de bewolking die er hangt.