Sevilla

Na lange tijd is het eindelijk zover, ik mag weer op reis. Voor de derde keer ga ik deze groep horecaondernemers begeleiden. Ditmaal reizen we af naar het mooie Sevilla. Een stad die ik nooit eerder bezocht heb en na het geproefd te hebben, moet ik zeker een keer terug om rond te kijken, want het is heel leuk. We zijn de week voor Pasen geweest en dan zijn er veel processies, vind je dat leuk, ga dan zeker in deze tijd.

Wij hebben een hotel net iets buiten het centrum, waardoor je veel loopt, maar dat is prima te doen en zeker veilig. Voordeel van dit hotel is het mooie zwembad op het dak en een gezellige bar voor een drankje, zeker als je met een groep bent. Heb je geen zwembad nodig, dan is het leuker om in het levendige centrum te zitten.

Eenmaal de koffers bij het hotel afgegeven, gaan we de stad in en hebben lunch in het oudste restaurant van Sevilla, tapasbar El Rinconcillo. Het is zo populair dat je er erg vroeg moet zijn of reserveren, anders kom je er niet in. De tapas zijn anders als je met een groep eet, maar met z’n tweetjes is het zeker een aanrader, die hapjes zien er heerlijk uit. Na onze lunch heb ik een afspraak georganiseerd met olijfkenner Alexis Kerner. Zij heeft La Revuelta (een kunstgalerie) afgehuurd en vertelt ons in anderhalf uur alles over olijven en de olie die ze ervan maken (en over de vele wedstrijden die ze houden). Natuurlijk proeven we drie verschillende oliën. Heel erg interessant en het geeft je een andere kijk op olijfolie. Iedereen heeft een uurtje om zich om te kleden voor we af spreken bij Tabloa Flamenco El Arenal, de beste Flamenco show van Sevilla. Met een lekker drankje kijk je een klein uurtje naar deze gepassioneerde show. Daarna lopen we naar restaurant Fluvial en krijgen de lekkerste gerechten voorgezet. Dit restaurant zit op een hele mooie locatie langs de grote rivier.

Op dag twee verlaten we de stad al vroeg en rijden in anderhalf uur naar Aracena National Park. Op deze plek vind je de Ibericovarkens en natuurlijk de welbekende Ibericoham. Onze lieve gids Simone staat ons aan het begin van het park al op te wachten. We maken een korte wandeling door het park en gaan richting de boerderij waar de varkens rondscharrelen. Onderweg vertelt ze over de vele kruiden en planten die in het park te vinden zijn. Bij de boerderij schept ze een grote bak mais vol en roept de varkens. Al snel komen ze aangerend en vertelt ze alles over de varkens. Er zijn vijf verschillende labels en dit heeft te maken met de leeftijd van de varkens en hoelang ze rondgescharreld hebben. Daarna neemt ze ons mee naar de fabriek en het museum, en krijgen we informatie over de hammen. Tot slot gaan we naar de winkel/restaurant voor een worstproeverij en een BBQ als lunch. Ze laten geen stukje van het varken ongebruikt. Zeker de BBQ is verassend lekker. De verschillende worsten met de proeverij zijn wisselend, het is maar net waar je van houdt. Aan het einde van de middag zijn we weer terug in het hotel en genieten nog even aan het zwembad van de zon, voordat we ons naar het restaurant begeven. We hadden hoge verwachtingen van dit restaurant aangezien het een Michelinster heeft, maar restaurant Ispal is een zware tegenvaller. De bediening is slecht en de combinaties van de drank en het eten kloppen niet. Geen aanrader.

Na het lange tafelen van gisteravond heeft iedereen de ochtend vrij om zelf op verkenning te gaan of uit te slapen. Het middagprogramma begint pas om twee uur. We hebben afgesproken bij de fietsverhuur van Baja Bikes en gaan een tapastour doen. We beginnen met tapas tegenover de fietsverhuur, om daarna op de fiets te stappen en in drie uur tijd langs alle bezienswaardigheden van de stad te fietsen. We sluiten de tour ook weer af met een tapas in het park. Sevilla is prachtig en kleurrijk, een mooie oude stad, ook de wijk Triana is heel erg leuk. Door deze fietstocht wil ik nog een keer terug om op eigen houtje door de stad te dwalen. Overal zie je mensen op terrasjes zitten, ze genieten van het weer, de drank en het lekkere eten. We sluiten deze avond af in restaurant El Traga. Echt het beste restaurant dat we hier gehad hebben. Bediening goed, heel erg goed en lekker eten, en een zeer sfeervol interieur. Een goede afsluiter voor deze paar dagen in Sevilla, want de volgende dag vliegen we alweer terug naar huis.