Soweto fietstour

Afgelopen maandag was het eindelijk zover. Na een jaar voorbereiden vertrekken we met 20 man naar Zuid-Afrika. We zijn op tijd op Schiphol, omdat we niet weten hoe lang we overal moeten wachten. Het inchecken en de security verlopen vlotjes. Alleen bij de douane duurt het een tijdje voordat we erdoor zijn. Omdat we met de kleintjes reizen mogen we niet door de zelfscan.

We vertrekken op tijd richting Istanbul en landen daar in een zware regen – en onweersbui. De overstaptijd van 1.5 uur is te doen, maar we moeten wel flink doorlopen aangezien we eerst met een busje naar de terminal gaan, vervolgens 20 minuten lopen naar de Gate en daarna weer met het busje naar het vliegtuig. En dan blijkt dat we in hetzelfde toestel terechtkomen en zelfs op dezelfde stoelen. De stewardess moet er ook om lachen en verontschuldigt zich dat we zo’n omweg hebben moeten maken om met hetzelfde vliegtuig door te vliegen. De vlucht naar Johannesburg is 9.5 uur en gaat redelijk snel, wat filmpjes en slapen en we zijn er.

Aangekomen zijn we in een mum van tijd door de douane heen, hebben we de koffers en kunnen we naar de autoverhuur. Het is weer even wennen om links te rijden in de wirwar van wegen en auto’s. Tegen twee uur zijn we bij het hotel. Snel alles op de kamer, andere kleren aan en weer terug in de lobby.

Binnen een half uur brengt de taxi ons naar Soweto. Hier staan drie vriendelijke Zuid-Afrikanen ons op te wachten om op de fiets door Soweto te gaan. Omdat het hier ook schoolvakantie is fietsen er wat kinderen met ons mee en zij zorgen in die drie uur voor heel wat gezelligheid. We zien de grote verschillen in rijker en het armst. Als we stoppen voor een drink pauze voetbalt de hele groep kinderen met de cola flesjes. De fietstocht blijkt redelijk zwaar te zijn door de bergen die je op en af moet, dus wil je dit doen dan moet je wel over een redelijke conditie beschikken.

Wanneer we weer terug zijn scoren we een pizza en duiken lekker snel ons bedje in. We kunnen na deze korte nacht wel een goede nachtrust gebruiken. En morgenochtend op naar Kololo Game Reserve.