Stopover IJsland

Noorderlicht met de Blue Lagoon

Daar gaan we dan. Twee bestemmingen die hoog op het lijstje staan worden deze week werkelijkheid.

Om 13.00 uur vertrekken we met Icelandair naar Reykjavik. Een fijne rustige vlucht met een half leeg toestel, waardoor we steeds stoeltje wisselen voor de mooie uitzichten. De stoelruimte is tijdens deze vlucht ook geweldig, meestal zit ik krapper.

Na 3 uurtjes landen we in IJsland en halen we de auto op. Even haasten want we willen de Blue Lagoon nog met licht zien. Het is een kleine 20 minuten rijden en we hebben geluk: met zonsondergang staan we bij de ingang.

Tijdens het dobberen zien we af en toe lichte flitsen noorderlicht die over ons heen gaan. Iedereen begint te jubelen, heel grappig om te zien hoe blij je kunt zijn met zo’n natuurwonder. Al hopen we het morgen nog een stukje feller te mogen meemake,n als we in de Uthlid Cottages in Geysir slapen. Na 2 uurtjes gaan we richting de stad, dat is nog 45 minuten rijden. We checken snel in en en gaan een hapje eten.

Op de terugweg stoppen we nog even bij het kunstwerk van het walvisskelet en bekijken de artistieke kerk Hallgrímskirkja.

Een mooie vermoeiende dag, morgen vroeg weer op, want we willen heel veel doen.

Een dag vol contrasten

Wat een geweldige dag en wat een contrasten qua weer en natuurgeweld.

We rijden weg in het donker, omdat we voor vandaag een nogal ambitieus plan hebben. Natuurlijk willen we teveel zien en moeten we rekening houden met beperkt daglicht in deze tijd van het jaar.

Als we wegrijden regent het stevig. Al snel gaat het over in sneeuw, echt hevige sneeuw. De weg verandert al snel in een ware sneeuwbaan. De moed zakt ons een beetje in de schoenen. Op deze manier gaan we niet alles zien wat we willen. Maar na een kilometer of 20 wordt het langzaam beter. Stopt het met sneeuwen en is de weg weer goed berijdbaar. Fijn dat we spijkers (IJslandse winterbanden) onder onze auto hebben.

Na 1,5 uur rijden is het inmiddels licht en komen we aan bij de waterval Seljalandsfoss. Na het betalen van ons parkeerkaartje, lopen we naar de waterval. Het gave is dat je achter de waterval kunt lopen. Wellicht heb je me live  gezien op Facebook, want ik vond dit zo bijzonder dat ik het ter plekke wilde delen.

Van hieruit zijn we nog 1 uur doorgereden naar Reynisfjara Black Sand Beach, een  lavastrand dat pikzwart is. Enorm hoge golven, harde wind en regen maken het koud en guur. Maar zeker de moeite waard om hier helemaal heen te rijden. Ook het landschap was adembenemend.

We gaan dezelfde weg terug, om na 1,5 uur in Selfoss  af te slaan richting het kratermeer Kerid. De toegang is fors, maar het is wel leuk om te zien.

Dan rijden we verder naar de veel minder bekende blauwe waterval Bruarfoss. Deze is niet heel gemakkelijk te vinden. Maar het is wel een van de hoogtepunten van vandaag.

Als afsluiting doen we de zonsondergang bij de Geysir. Wat een natuurgeweld. Hoe hoog zo’n geiser kan spuiten en wat een knal. Heel gaaf.

Nu lekker even nagenieten in onze cottage. En straks in de hottub.

Laatste uurtjes IJsland

Vannacht heb ik nog een keer het noorderlicht mogen zien, terwijl ik even wakker was. Het blijven lichtgroene strepen, helaas.

We ontbijten met wat zelf gemaakte koekjes en crackers. En wederom vertrekken we in het donker. De waterval Gulfoss  is onze eerste stop en heel mooi om hier de zonsopgang te zien. Het is er nu ook nog niet zo heel druk. Omdat we nog een keer langs Geysir rijden, stoppen we nog snel om hem met daglicht te zien.

Dan gaan we richting het park Thingvellir. Uit de boekjes en de website halen we niet waar we precies moeten zijn voor alle bezienswaardigheden. Bij het eerste restaurant vragen we de weg. Parkeerplaats P2 moet je zijn. Vanaf hier kun je een rondje lopen langs alle uitzichtpunten. We moeten ons wel goed aan de tijd houden, want om 17.00 uur vliegen we door naar New York. Maar je kunt prima in 1 uurtje alles zien.

Op naar de luchthaven en dat is nog 1,5 uur rijden. Het laatste stuk komen we weer in een sneeuwstormpje terecht en gaat het wat langzamer, maar daar hadden we rekening mee gehouden. In deze tijd van het jaar moet je goed op de weerberichten letten.

Inchecken en op naar New York.

Wil jij meer foto’s zien van IJsland, klik dan hier.