Swaziland

Om negen uur rijden we weg, we willen een keer op tijd aankomen in onze nieuwe accommodatie, zodat we een beetje kunnen relaxen. Het is een rit van iets meer dan drie uur, dus dat zou moeten kunnen. We moeten in ieder geval de grens passeren om Swaziland in te komen en we hebben geen idee hoelang dat gaat duren. Onderweg zijn er veel wegwerkzaamheden wat de rit niet sneller maakt. De grens zijn we zo over. En blij dat we het speciale papier voor de autoregistratie van de verhuurder op ons verzoek meegekregen hebben. Anders waren we er niet in gekomen. Een klein half uurtje binnen Swaziland en we zien een leuke plek om te picknicken. Een afslag naar een waterval en lodge. De rit naar ernaar toe is nogal een avontuur, omdat het een hele steile onverharde weg is. Maar wat een prachtig plekje. Na het betalen van de toegang tot het reservaat, moeten we een wandeling maken van ruim 20 minuten om bij de picknickplek te komen. Helemaal alleen op de wereld genieten we van dit mooie moment. Een stop die ons uiteindelijk bijna  twee uur kost en zorgt dat we niet meer vroeg aankomen. Maar dat hadden we er wel voor over. Via de dam rijden we in nog een kleine twee uur naar de Ezulwini Valley. We schrikken een beetje van onze accommodatie. Zacht omschreven een oude, vieze muffe bende. Veel is kapot, ramen die niet dicht kunnen, noem maar op. Gelukkig zijn we met z’n alleen en maken we er maar het beste van. Het eten in het restaurant is wel heel goed en we kunnen er uiteindelijk allemaal wel om lachen. We hebben natuurlijk al dagen in hele mooie lodges gezeten en waren dit even niet gewend. Straks in St. Lucia zal het allemaal vast weer heel mooi zijn. Swaziland is niet voor niets een van de armste landen ter wereld.

Vandaag gebruiken we een beetje als relaxdag en gaan we cultuur snuiven. We brengen een bezoek aan een Culture Village. Wel heel erg toeristisch, maar goed in elkaar gezet. Een soort openluchtmuseum, zoals wij dat in Arnhem kennen. Eerst krijgen we een dansvoorstelling van ruim een half uur en daarna worden we meegenomen het dorp in. Alles over de leefgewoontes en cultuur wordt uitgebreid en heel duidelijk verteld. Het duurde voor de kleintjes wel wat te lang, ook omdat ze het Engels niet konden verstaan. Je kon in de hutjes kijken en rondlopen.

Voor we vertrokken zijn we nog naar de waterval gaan kijken. Een schitterend plaatje, dat je zeker niet mag missen als je hier bent. Vanmiddag gebruiken we om lekker te relaxen, morgen moeten we tenslotte weer een tijd in de auto zitten.

Omdat we als groep niet bij elkaar zitten, eten we de tweede avond in Swaziland in het luxe Spa hotel, waar de koning en zijn metgezellen ook heel vaak zijn. Leuk idee. Echter blijkt de koning vandaag ook z’n entree te maken en wanneer we de oprijlaan naar het hotel op rijden is er volop politie. De koning staat op het punt te vertrekken. We worden met de auto naar een weggetje (lees wandelpad) gestuurd om maar zo ver mogelijk van de weg te zijn. Niemand mag ook maar in de buurt zijn van die weg. Oké, we staan dus opeens in de tuin van het hotel, bij mensen op de stoep. Uhh en hoe komen we hier nu weer weg, nou even proberen te keren. De auto min of meer door de bosjes manoeuvreren en terugrijden. Eenmaal op de parkeerplaats is alles weer normaal. De politie en de koning zijn weer vertrokken. Eindelijk kunnen we genieten van een heerlijk buffet aan de tafel aan het zwembad. Wat een beleving!!