Tanger

Onze Riad blijkt tevens een hostel waardoor er tot heel laat herrie in de gangen is. Jammer, maar iets om een volgende keer goed op te letten als er gedeelde kamers zijn met faciliteiten buiten de kamer, dat trekt een ander publiek. Na het ontbijt zoeken we onze auto en rijden in een klein uur naar Tanger. Omdat we langs een grote supermarkt rijden stoppen we hier om een lunch te scoren. Die ene picknick van de week was ons goed bevallen.

Nog een klein kwartiertje verder en we staan op cape Malabata. Vanaf hier kun je  Spanje en Gibraltar zien wat 28 km aan de andere kant van de Middellandse zee ligt. Een heerlijk plekje voor onze picknick.

Dan wagen we ons in het drukke grote Tanger. Medina’s hebben we inmiddels genoeg gezien en gaan alleen een bezoek brengen aan het Kasbah museum. Voor 20 Dirham sta je binnen om rustig allerlei kamers en opgravingen (veel uit de Romeinse tijd) te zien.

Ons hotel ligt in een buitenwijk van Tanger in het expat gedeelte van de stad. Grote moderne huizen, sommige in afgesloten zones. Zo ook ons hotel. We genieten even een uurtje bij het zwembad in de zon en gaan daarna naar het grote winkelcentrum, waar we langs zijn gereden. Een foodcourt klinkt ons goed in de oren na al dat Marokkaanse eten. En er is wederom een grote supermarkt, dus we scoren hier een soort ontbijt voor morgen in het vliegtuig en maken onze laatste dirhams op.

Nog even wat tips voor Marokko:

  • Grote stukken snelweg zijn tolwegen, hier heb je cash voor nodig.
  • Pinnen met je ING pas of MasterCard lukt vrijwel nergens, een visacard is dus een must.
  • Riad’s zijn leuk, maar niet de hele reis; piepkleine badkamers, kleine donkere hokjes en een heel gesleep met koffers. Een hotel net naast de medina is ook helemaal goed.
  • Ontbijt in Marokko is altijd heel laat, voor 8.30 uur kan je meestal niet ontbijten.
  • Auto rijden gaat prima, wegen staan niet altijd heel goed aangegeven, dus een navigatie is geen overbodige luxe.
  • De kortste weg volgens de navigatie is niet altijd de snelste, aangezien sommige wegen onverhard zijn.
  • Doordat delen van Marokko hoog gelegen zijn, kan het vooral s avonds flink afkoelen. Neem dus warme kleding mee en kleed je in laagjes.
  • Parkeren is heel gemakkelijk, overal zijn mannetjes die een plekje voor je kunnen regelen en op je auto passen. Voor 24 uur betaal je rond de 30 Dirham (een paar euro).
  • Als niet moslim mag je niet in een moskee, dat geldt in alle moslimlanden.