Thailand

Je kunt op velen manieren naar Bangkok vliegen, maar wij vliegen met Ethiad via Abu Dhabi. Het mooie van deze airline is dat je zo je vlucht halverwege onderbreekt en je dus even lekker je benen kan strekken. Maar ze hebben ook hele voordelige business class tarieven, waarbij je in alle luxe van een flatbed geheel uitgerust op je bestemming aankomt. 

Bangkok een grote wereldstad met een enorme drukte. Zonder file sta je met 45 minuten bij je hotel, maar met file kan het zomaar 3 uur duren. Overal waar je je in de stad naartoe begeeft moet je ruim de tijd nemen. 

De stad verken je het beste op de feest met een georganiseerde tocht. Je gaat echt dwars door het lokale leven. De kleine steegjes waar jezelf niet zo snel in zou gaan. Je fiets gewoon dwars door de markjes. Stop bij enkele tempels. Die tochten duren van 3 uur tot de hele dag. Wij doen de 3 uur tocht en sluiten daarna af met een kookworkshop om onze eigen Thaise lunch te bereiden. Super leuk en lekker en daar ben je wel aan toe na zo’n fietstocht. We pakken daarna een longtailboot en gaan de klongs in. Ook vanaf het water is Bangkok weer heel anders. 

Wij sluiten de avond af met een diner op een echte houten schip en zien zo de stad met al zijn lichtjes. Let wel op welke boot je neemt want er zijn ook van die grote party boten met honderden mensen erop. 

Natuurlijk kan je lekker nog een dagje Bangkok doen om te shoppen, maar ik raad je aan om dit op het einde van je verblijf te doen. 

In alle vroegte, om de files maar voor te zijn vertrekken we richting de flooting market. Een rit van 2,5 uur. Niet geheel op de route naar Kanachiburi, maar wel leuk om gezien te hebben en de nodige souvenirs te scoren en wat leuke plaatjes te schieten. Zorg wel dat je er vroeg bent voor alle grote busladingen arriveren. Ga je souvenirs kopen moet je wel afdingen.

Vanaf hier is het voor ons nog 3 uur rijden naar Hellfirepass. Onderweg stoppen we dan ook voor de lunch. Aangekomen op deze bijzondere plek uit de geschiedenis bekijken we eerst het museum en daarna klimmen we omlaag naar de daadwerkelijk pass waar zo vele gesneuveld zijn. 

Door naar onze avontuurlijke accommodatie voor komende nacht. Onderweg kun je nog stoppen bij een mooie waterval. Hier hebben wij geen tijd voor. Aangekomen bij de rivier liggen 2 longtailboten op ons te wachten. We maken een stop in het luxere resort Floothouse een hotel op het water met alle faciliteiten. Iets verder door ligt Jungle rafts, geen elektriciteit, warm water en WiFi. Een nachtje back to basic. We zwemmen nog wat in de rivier en gaan dan onder de koude douche. Na het eten lekker vroeg naar bed. 

Ook nu vertrekken we weer vroeg er staat heel wat op het programma. De eerste stop is de daadwerkelijke bridge over the river kwai. Na wat foto’s stoppen we bij een van de vele begraafplaatsen. 

Een rit van 3 uur brengt ons in Ayuthaya. Hier bekijken we het prachtige boutique design hotel the Sala en krijgen we een voortreffelijke lunch. We bezoeken 2 tempels en dan op voor een rit van nog ruim 4 uur naar Jomtien beach. 

Om toch een indruk te krijgen van deze (Benidorm-achtige) bestemming rijden we in alle vroegte over de boulevard en langs het strand. Op naar Trat vanwaar de boot ons naar Koh Chang zal brengen. Ook deze rit duurt ongeveer 5 uur incl de boot. Koh Chang is ongeveer zo groot als Texel alleen de afstanden duren vrij lang doordat het heel bergachtig en dus bochtig is. We lunchen bij het Mercure waarnaar we het hotel bekijken. We slapen zelf de eerste nacht in The Awa. Een prachtig boutique hotel aan het strand en met een gezellig boulevardtje met winkeltjes en restaurants waar je prima voor weinig kan eten. 

Omdat het hotel de komende nacht vol is verplaatsen we naar het nog mooiere dochterhotel The Dewa. Hier is in de omgeving minder te doen, maar het strand is geweldig en met een beetje geluk eet je s avonds op het strand. Na deze verhuizen gaan we s middags met een busje naar een mooie waterval. Een wandeling van 600 meter klimmen en soms wat klauteren. Slippers zijn een aanrader, want onderweg krijg je natte voeten. Je wordt wel getrakteerd op een krekelconcert. En met een beetje geluk zie je schildpadden en een heleboel vissen. Bij de waterval zelf kan je zwemmen dus bikini aan voor he vertrekt. 

Terug bij het hotel even lekker douchen na deze bezwete wandeling en en met onze voetjes in het zand genieten van een heerlijk diner. 

 Om 9 uur zitten we op de speedboot naar Koh Kood. Een waar paradijs. Prachtige strandjes, de beste plekjes om vanaf de kant te snorkelen en genieten van de vele seafood die het eiland heeft. Maak net als wij een eiland tour, bekijk de. Vissersdorpjes zo fotogeniek en ga ook hier zwemmen bij de waterval. Na zo’n halve dag ga je s middags lekker op het strand of het zwembad liggen relaxen. Welkom in Paradise. 

Omdat we vannacht vanuit Bangkok terugvliegen kunnen ww wat uitslapen en rustig ontbijten. De speedboot vertrekt om 12 uur. Na een uur dobberen we roerloos rond de motor begeeft het net als de dag ervoor. Na een paar keer proberen varen we langzaam naar land en gaan we van boord onze busjes worden gebeld met onze nieuwe locatie en we gebruiken een korte lunch tot zij er zijn. Vanaf hier is het dan nog 6 uur naar Bangkok. Om deze reden raad ik iedereen dus aan een extra nacht in Bangkok te verblijven voor zijn terugvlucht. Zulke onverwachte zaken komen nogal eens voor in Azië en leveren dan de nodige stress op. Zonde om zo je vakantie af te moeten sluiten. 

Ik vond Thailand een prachtige veilige en zeer vriendelijke bestemming. Zeker omdat je zoveel diversiteit in je rondreis kunt stoppen en altijd kan afsluiten met een mooie strandverlening. Het beschikt over basic hotels tot echte luxe design hotels wat een mooie combinatie kan worden voor jou reis naar Thailand.