Turkije

Studiereis mei 2005

Via de Self Check In omzeilen we de lange wachttijd voor de balies van Martiniar. Na een welkomstpraatje van een hostess gaan we voor twee uur in een minibusje naar Alanya (onderweg 10 minuten pauze, toiletten en winkeltje). Daarna gaan we met een huurauto de Turkse Riviera verkennen. Autorijden langs de Turkse Riviera is redelijk goed te doen, er wordt wat fantasierijker gereden dan in Nederland.

Alarahan, 8 km van de N400 (de snelweg tussen Antalya en Alanya), de ruïne (1232 n. Chr.) van een kervansaray, een overnachtingplaats voor reizigers en tevens voormalig klooster voor derwisjen. Na een paar km landinwaarts verdwijnt de hectiek rond de drukke kustweg. Het ligt er prachtig, aan een frisse, turkooiskleurige rivier en aan de voet van een berg waarop een fort gebouwd is (o.a. ter verdediging van de kervansaray). Er zijn een aantal restaurantjes, men wordt naar een parkeerplaats gelokt, maar er is gewoon een parkeerplaats bij de ruïne zelf. Deze kervansaray is goed bewaard gebleven en wordt nu gebruikt voor een paar toeristische winkels en een restaurant dat op z’n kervansarays ingericht.

De watervallen van Manavgat zijn zeer, zeer toeristisch, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Mooi helder water van een langgerekte waterval. Wel mogelijkheid tot pootje baden, maar een zwemplek is het niet. Diverse kraampjes en een, langs het water en watertjes gelegen, restaurant. Entree € 2. Heerlijke börek gekocht en gegeten.

We zijn terug in Alanya en staan op Kleopatra Beach, een mooi lang zand/fijngrind strand waar ligbedden te huur zijn. Dit strand is gelegen aan het begin van Alanya en ligt aan een vrij drukke weg. Tevens mooie plek voor een zonsondergang met uitkijk op de rotsachtige pukkel waarop de citadel van Alanya gebouwd is.

Anlanya by night; Rond 19.30 uur het levendige centrum van Alanya opgezocht. Via de grote boulevard belandden we in de bazaar met smalle gezellige straatjes en kleine winkeltjes. Bij een van de winkeltjes een waterpijp gekocht. Daarna bij een echt Turks restaurantje de specialiteiten gegeten, de keuze door de ober laten bepalen. Een bord met kebab, rijst en yoghurtsaus. En een bord met kip, rijst en groente. Alles kwam met Turks brood € 6 p/p.

Op vrijdagochtend zou er een bazaar (markt) zijn voor de lokale bevolking. Het heeft de naam heel goedkoop te zijn, maar groot deel van de markt bleek gewoon verlengstuk van de bazaar in het centrum. In Alanya worden we vaak aangesproken om dingen te kopen.

De moskee van Manavgat is zeker een bezoek waard. De grote opvallende moskee met 4 minaretten kan aan 5.000 gelovigen plaats bieden. Op de vloer liggen tapijten en de wanden zijn prachtig betegeld met blauw/witte Osmaanse aandoende versieringen of met Arabische koranteksten. Daarnaast trekt de glazen luchter veel aandacht net als de gekleurde ramen in het vrouwengedeelte. Een indrukkwekkende ruimte.

De vriendelijke moskeekoster reikt vrouwen sjaals aan om het haar te bedekken en er zijn ook lange rokken om te veel bloot te kunnen bedekken. De schoenen moeten uit.

Aspendos. Dit is het mooist bewaarde Romeinse theater in Turkije. Gebouwd 200 n. Chr. Heel hoog en zeer imposant, het biedt plaats aan 5.000 – 7.000 mensen. Eromheen bevinden zich diverse ruïnes, van vroegere data, o.a. agora (marktplein) badhuis, aquaduct. Deze zijn te bezoeken d.m.v een stukje klimmen. Wel de moeite waard. In het theater zijn af en toe voorstellingen. Entree € 6,- + € 1.80 voor parkeren

De entree van het centrum van Side is fenomenaal, een zeer mooi bewaard gebleven amfitheater en de ruïnes van tempels en marktplaatsen maken beslist indruk. Het stadsdeel dat vervolgens naar de haven leidt viel ons tegen, het was een aaneensluiting van toeristische winkels met slechts speldenprikken aan authenticiteit. Het haventje ligt vol met houten rondvaartboten.

Perge, een Romeinse ruïne, de bouw ervan start in 1300 v. Chr. Drie km van de grote weg, tegenover de afslag van de plaats Aksu. Grote open plek met Romeinse zuilen en veel ruïnes. Ook hier schildpadden ± 30cm groot. Op het einde is een heel mooi stukje ruïne blijven staan: De fontein waar het water uit bronnen werd gepompt voordat het door de kanalen door de stad stroomde. Het hoofdkanaal is nog herkenbaar (geen water). Via een simpele klim kregen we een prachtig uitzicht over de restanten van de stad. In het begin staan twee torens die de vroegere poort vormen van de stad. Entree € 6,- p.p

Antalya, onder de marmeren poort van Hadrianus door het oude gedeelte in. De smalle slingerende straatjes zijn erg leuk. Veel kleine leuke terrasjes, die aan de haven geflankeerd worden door sterk aandringende obers. Wel aldaar heel mooi uitzicht op de haven en zee. Hier en daar wat winkeltjes, geen overdaad. Ten noorden en westen van dit stadsdeel drukke populaire winkelstraten, ook zondag geopend.

De luchthaven van Antalya is klein en heeft weinig zitplaatsen stoelen. Een aantal kleine winkels en het eten is er prijzig (van horen zeggen).

Tips en opmerkingen;
* Het huren van een auto of een taxi is een leuke manier om de omgeving te leren kennen, men kan zo een eigen programma in eigen tempo opstellen. Ook biedt dat de mogelijkheid de hele grote groepen te ontwijken die per tourbus reizen.
* Het is praktisch overal mogelijk om met euro’s te betalen. In de meeste gevallen is het iets echter iets goedkoper om met Turkse Lira te betalen.
* In Belek en omgeving kan men regelmatig schildpadden 25-30 cm groot voorbij zien scharrelen. In juli en augustus komen zeeschildpadden het water uit om eieren te leggen die in augustus uitkomen. Robinson Nobilis heeft een beschermingsprotocol, maar biedt mogelijkheden om e.e.a. te bezichtigen.
* De toiletten naast de moskee zeer meestal zeer schoon en tegen een kleine vergoeding te gebruiken.
* Het is niet altijd noodzakelijk om briefjes van € 10 te hebben voor een visum.
* Bij de All Inclusive hotels zijn wij geen polsbandjes tegengekomen, men werkt met een kaartje, betaalpas formaat.
* Nogal wat hotels langs de kust tussen Side en tot Alanya hebben hinder van de drukke autosnelweg de N 400.
* Eten in Turkije

Turks ontbijt is brood feta, kaas, worst, komkommer, tomaat olijven en iets van jam en/of honing.

Turkse eettips; Börek superdun knapperig gebakken pannenkoek met inhoud, Pide, pizza-achtig brood gevuld met b.v. kaas/spinazie etc. en Turkish Delight, delicatesse.

Voor meer foto’s klik hier.