van de kust naar de bergen

van de kust naar de bergen

Na twee dagen aan de kust vertrekken we vroeg richting Bovec. Hier toeren we de komende 4 nachten rond. De rit duurt met een mooie omweg in totaal 2 uur. Onderweg stoppen we even bij de bekende L-supermarkt voor een broodje, dan kunnen we dat straks bij de wandeling opeten. De eerste wandeling is de Tolmin Gorge (kloof). Qua parkeren heb je hier twee mogelijkheden. 1. met een beetje geluk, zoals wij, kun je vooraan waar de wandeling begint, parkeren. 2. bij pech moet je naar de parkeerplaats 2 km terug en gaat er een gratis shuttle naar de Gorge. Ik meen dat de tweede parkeerplaats ook gratis was, maar wij moesten wel flink betalen (9 euro voor ongeveer 3 uur parkeren). Voor toegang tot het gebied betaal je voor een gezin €20,-. En alleen plassen bij het restaurant kost €1,-. dus is het handig om dat met een drankje te combineren. Bij de ingang krijg je een kaart en is het een kwestie van de nummertjes op de kaart te volgen. Dan loop je in de meest logische richting. Hou er rekening mee dat het een aardige klim is. Voldoende water is dus belangrijk op zo’n warme dag als vandaag. Wij hebben tijdens de wandeling ook op een van de bankjes lekker ons broodje gegeten. ’s Morgens vroeg of op het einde van de dag zijn er nog weinig mensen. Het is een bekende wandeling en er loopt dan ook veel volk. Zelfs al om 10 uur als wij er zijn.

Na deze wandeling gaan we weer in de auto en rijden naar de parkeerplaats van de Kozjak Waterval. Ook hier is het aardig druk, omdat er veel mensen in het water spelen. De wandeling van de parkeerplaats naar de waterval is een kleine 30 minuten. Ook hier betaal je entree en een gezinsticket kost €10,-. Op verschillende websites las ik dat je hier bij de waterval kunt zwemmen, maar op alle borden staat dat dit verboden is. Omdat we een parkeerkaartje voor 3 uur hadden gekocht, besluiten we nog een stuk van de route af te wijken en maken we een (enorme zware) klim naar het ruïne dorpje Tonocov Grad. Heel eerlijk, de klim is het dorp niet waard. Sommige stukken van de wandeling zijn bijzonder en het uitzicht op de top van de berg is zeker gaaf. Eenmaal terug bij de auto hebben we echt een ijsje verdiend.

We hebben nog een klein half uur te gaan voor we in Bovec zijn, onze gastvrouw staat ons al op te wachten en we zijn blij verrast met het mooie appartement wat we voor de komende nachten hebben. Het ligt praktisch aan de mooie blauwe Soca Rivier. Na het avondeten lopen we dan ook snel naar het water om pootje te baden om te ontdekken dat het water ijskoud is.

Even lekker douchen en dan heerlijk ons bedje in, wat zullen wij lekker slapen na al dat gewandel.