Van Westfjords naar Husavik

Omdat Westfjords in een redelijke uithoek van IJsland ligt, is het een flinke rit terug om weer bij de bekendere highlights te komen. We doen dit dan ook in twee rijdagen.

We vertrekken vanuit Pingeyri en gaan via de noordkant van de fjorden terug. We maken een stop bij de vuurtoren van Bolungarvík en in Isafjordur om bij de supermarkt wat eten in de slaan. Alles is hier ontzettend duur, ook in de supermarkt moet je heel goed kijken.  Groente is er bijna niet en heel duur, net als vlees. Er zijn wel goede restaurants, maar voor een simpele pizza in een restaurant betaal je al gauw €30,-. Zelfs een burgermenu is al rond de €27,-.

Vandaag rijden we tot Bordeyri, in het noordwesten en vandaar is het ongeveer 300 km terug naar de ringweg 1. De route gaat heen en weer langs de fjorden en als je geluk hebt (wij helaas niet vandaag) kun je walvissen spotten. Een uurtje voor Bordeyri vind je het plaatsje Holmavik, dit staat bekend om zijn heksen. Er is een museum over heksenvervolging en tovenarij dat rond de 17e eeuw in die streek gangbaar was. Dat is het enige, plus een leuk kerkje en een souvenirwinkeltje.

Na een goede nachtrust en een ontbijt vertrekken we weer op tijd richting Húsavík. Ook nu weer een lange rit, maar er zijn gelukkig wat stops om even uit de auto te stappen. Het is vanmorgen zwaar bewolkt en af en toe hebben we een spatje regen. Na bijna 45 minuten slaan we een onverhard pad in richting de Kolufoss Canyon. Een mooie uitgeslepen kloof, waar met flinke kracht een waterval in stort.

De route tot Akureyri gaat door verschillende valleien. Hoge bergen, grasvlaktes en wild stromende rivieren. En ook op deze route mag je maar 90 km per uur, net als in heel IJsland, en moet je opletten voor loslopende schapen. Schapen lopen namelijk overal gewoon los en ze steken dus zomaar voor je neus de weg over..

Akureyri is de tweede grote stad van IJsland, het heeft een grote haven en een vliegveld. Wij brengen een bezoekje aan het kersthuis net buiten de stad. Nou ja kersthuis, het is meer een grote souvenirwinkel, maar wel leuk opgezet. Inmiddels ook door veel toeristen ontdekt. We rijden door naar Godafoss, een enorme waterval. Helaas regent het hier, dus maken we snel wat foto’s en springen weer in de auto. De rit naar Husavik is nu nog ruim een half uur.

Na het eten rijden we in 20 minuten naar de vuurtoren Tjornes, hier zou je papegaaiduikers kunnen zien. Helaas zijn ze al vertrokken, zo begrijpen we van de eigenaar van de camping iets verderop, en komen voor dit jaar niet meer terug. Jammer, want hier waren we (eindelijk) helemaal alleen.