Vintgarkloof en Bled

We verlaten Bovec om de komende dagen aan de andere kant van het Triglav national park/Julian Alps te verblijven. Lake Bohinj is onze bestemming. We vertrekken vroeg, de eerste bestemming is de Vintgarkloof en wanneer je hier niet vroeg bent, is het er enorm druk. We arriveren om half 10, gelukkig valt het mee en hebben we rustig de tijd om overal te kijken en foto’s te maken, ook foto’s waar geen mensen op staan:-). Als we weer terug zijn bij de auto staat er inmiddels een enorme rij voor de kassa. De wandeling door de kloof is erg mooi, veel mooier dan die door de Tolminkloof. Ook hier betaal je toegang om de kloof in te gaan. €24,- voor 2 volwassenen en 2 kinderen + parkeren €5,-.

Een nadeel is dat de kloof eenrichtingsverkeer is dankzij corona Dit houdt in dat je de 1.6 km door de mooie kloof wandelt en wanneer je bij de uitgang komt (welke voorheen ook een ingang was) moet je een extra klim/wandeling van bijna 1 uur maken om terug te komen bij de auto. Je klimt eerst via een heleboel trappen naar het volgende dorp. Daarna ga je de bossen in verder omhoog om over de rand van de kloofwand terug te gaan richting de ingang.

De tweede bestemming van vandaag is Bled. We parkeren de auto aan de rand van het dorp, aangezien de meeste straatjes alleen voor bewoners toegankelijk zijn en lopen dan richting het meer. Door al dat gewandel hebben we honger gekregen en gaan we lekker lunchen. We kunnen niet echt een centrum ontdekken, dus na wat foto’s lopen we weer terug naar de auto. Wanneer we verder langs het meer rijden, doet het me erg denken aan het Gardameer, maar dan de kleine versie ervan.

Het is nog een half uurtje door naar onze accommodatie. Ons appartement zit op een kwartier rijden van het meer. We stoppen eerst bij de lokale VVV. Hier schaffen we de Julian Alps : Bohinj Card aan. Hiermee kunnen we bijna overal gratis parkeren, mogen we gratis met de boot en zijn een aantal toegangen gratis. Voor 2 volwassen en 2 kinderen voor 3 dagen betalen we €38,-. Jammer dat we de pas niet eerder konden aanschaffen, want ook de Tolmin toegang was gratis met deze pas, daar betaalde we al €29,-. En voor de Vintgarkloof kreeg je nog 10% extra korting. Je kunt de Pass ook kopen voor 5 of 10 dagen.

3 daagse pass: €19,- incl. parkeren en 1 kind gratis
5 daagse pass: €26,- incl. parkeren en 1 kind gratis
10 daagse pass: €29,- incl. parkeren en 1 kind gratis

Het is dus handiger om Lake Bohinj en Bovec om te draaien qua overnachtingen. Voor de route had dit niet uitgemaakt.