Winterfair 2016 the day after

Winterfair 2016 the day after

Wat waren het een twee geweldige dagen. Vooraf had ik nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden. Natuurlijk hoop je daar altijd wel een beetje op, maar een evenement in de winter is toch altijd heel erg afhankelijk van het weer. En ondanks dat we zaterdagmiddag toch veel motregen hadden bleef iedereen gewoon gezellig komen.

Ik zal jullie in het kort vertellen hoe ik als organisator het beleeft heb. Das misschien ook eens leuk om te delen. Een evenement organiseren had ik nog nooit gedaan. Ik kan reizen organiseren, das tenslotte mijn werk, dus ik heb wel wat organisatietalent. Maar echt zo’n groot iets had ik nog nooit gedaan. En dan zeg ik er gelijk bij, ik heb het niet helemaal alleen gedaan. Mijn dank is dan ook groot aan mijn vrijwilligers, Beja Spruijt, Arjan de Vries en Patricia van Hall. Samen hebben we avonden ideeën zitten bedenken. Mijn grote dank aan Patricia die een super mooie flyer heeft gemaakt en de facebook PR op zich heeft genomen. Beja en haar man die prachtige lichtbollen (waar iedereen verliefd op is geworden) en een kerststal hebben gemaakt. En natuurlijk Arjan die de mogelijke hand- en spandiensten voor me gedaan heeft. Natuurlijk Gineke die soms net een stapje verder bij de Gemeente komt dan ik zelf al kom en geloof me na 5 jaar Stadshart weet ik daar ook aardig mijn weg. En mijn steun en toeverlaat is in crisismomentjes. Gelukkig heb ik dat laatste niet zoveel gehad tijdens de markt.

Vrijdagochtend beginnen we met de opbouw al om 06.00 uur. De markt begint om 12.00 uur. Voldoende tijd zou je denken. Ik wist van de Graskaasdag dat kramen zo stonden, dus ik dacht appeltje, eitje dat doen we even. Echter hadden we ook nog 17 van die mooie kersthuisjes. Ik kan je vertellen, Gerben (Tentop) en ik hadden niet verwacht dat we daar zo lang mee bezig zouden zijn. Zijn team heeft zich uit de naad gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Helaas stond alles pas om 11.55 uur. Maar we hadden redelijk relaxte standhouders die hier geen probleem van maakte. Mijn dank hiervoor. De jongens van Purple Haze waren al druk bezig met het aanleggen van de stroom, want een markt buiten en in het donker, maakt dat je stroom nodig hebt op alle plekken, waar je dit natuurlijk niet hebt. En we wilden graag muziek overal door de straten. Ook dat was allemaal op het nippertje af. Een leermomentje voor volgend jaar, toch nog eerder beginnen.

De start van de markt was erg langzaam, de scholen waren nog in volle gang. Rond een uur of 2 kwamen toch de eerste bezoekers naar de stad. Voor mij nog steeds een ren en vlieg moment, want alle standhouders waren nu voorzien van stroom en een plekje. De kerstman was op z’n post de kindertrein reed en beide hadden alle instructies gekregen voor de lampionnenoptocht. Dan nu snel de mooie lantaarns met kaarsjes op het kerkplein gaan zetten en aan de standhouders uitdelen. Toch een klusje van ruim 2 uur, waar bij Ruud met gelukkig hielp. Het eerste baal momentje is daar. De zakken worden door het weer te snel vochtig en de wind steekt op. Na 20 zakken met kaarsjes te hebben geprobeerd moeten we het opgeven. Dan maar hopen dat er veel kinderen zijn met eigen lampionnen en zo de sfeer ook gezellig wordt.

Om 17.45 uur opent wethouder Stolk met de promotie van Doe een Wens en gaan we met z’n alleen de kerstboom aansteken. We vertrekken te vroeg met de lampionnenoptocht, nogmaals mijn excuses daarvoor. Ik zal voortaan meer op de klok kijken. Maar gelukkig weten alle kindjes ons nog bij te halen en maken we gezamenlijk de wandeling van een kleine 45 minuten daar de verlichte straten af. De kerstman voorop en de trein als hekkensluiter. Wie had dat verwacht dat er zoveel kindjes zouden komen. We hadden gehoopt op 30 a 40. Maar hoe fantastisch dat jullie met zoveel klaar stonden. Een echt geluksmomentje hadden Patricia en ik.

’s Avond thuis begonnen de appjes, wat een succes. Goed geregeld. Leuk. Echt super om te horen. Maar ik moest nog een dag. Het was nog niet voorbij er kon nog van alles misgaan. De weergoden gaven namelijk regen op voor de zaterdag en dan heb je grote kans dat het hele verdere feest in het water valt. Maar goed dat komt morgen wel. Eerst eens even onder de warme douche, want na 17 uur buiten in de kou is dat nog het enige dat helpt. Een kort nachtje, want van slapen komt niet veel. De adrenaline raast nog door me heen. Om 06.00 uur besluit ik er dan ook maar uit te gaan en weer richting de stad er valt nog genoeg te regelen. En standhouders zijn vaak vroeg. We verbouwen de Nieuwstraat een beetje qua kramen, op verzoek van de marktmeester van de Streekmarkt. Er komt ook meer leven in de Nieuwstraat, want de spelletjeskraam die er eigenlijk vrijdag al zou zijn is er nu wel. Met zo’n markt regelen kom je altijd 1 of 2 dagen van te voren met ziektes, overlijden etc. waardoor je gaten of open kramen hebt. Ik kan je zeggen een frustratie voor een eventcoördinator. Daar weet ik nu alles van.

Gelijk om 10.00 uur loopt er al aardig wat volk door de stad en het wordt steeds drukker en drukker. Gister was de parkeergarage al vol en vandaag weer. Het volgende geluksmomentje breekt aan. Nooit eerder is een parkeergarage vol geweest bij mijn weten. Dat betekend dat er echt veel mensen zijn. En op bepaalde momenten ontstaan er wat opstoppingen. Mensen komen van heinen en ver om naar onze fair te kijken. Ik hoor geluiden als Limburg, Brabant, Appeldoorn, Amersfoort etc. En dat allemaal door onze facebook campagne.

Tegen 16.00 uur gaat het toch steeds harder motteren en druipen mensen af. Een enkeling eet nog een lekker hapje op ons overdekte terras en al voor tijd beginnen standhouders af te breken. Toch altijd jammer. Voor ons tijd om de binnenstad weer terug te brengen in z’n oude staat. Alles netjes aan de kant, prullenbakken bij elkaar, hekken op een rijtje. Al het vuil van de grond. Sto van de levende kerststal opvegen noem maar op. De mannen van Purple Haze halen alle stroom weer weg en de mannen van Tentop zorgen dat alle huisjes en kraampjes weer op de wagen komen te staan voor een volgende markt. Om 19.30 uur geef ik de denkbeeldige sleutel van de binnenstad weer terug en ga ik zelf eens thuis kijken. Een pizzaatje en slapen, want daar ben ik echt aan toe. Maar niet voordat ik alle leuke en lieve berichtjes op de appe en facebook weer heb bekeken.

Bedankt bestuur voor het geven van de card blanche en al het vertrouwen dat jullie in mij hadden voor het neerzetten van dit geweldige evenement. Ik doe het graag volgend jaar weer met wellicht wat veranderingen. Maar daar gaan we pas in januari weer mee verder. Eerst de feestdagen en het nieuwe jaar inluiden. Waar is de dichtstbijzijnde kerstmarkt, want ik heb zelf nog geen tijd gehad om cadeautjes voor mijn eigen gezin te scoren. Kan ik wellicht wat ideetjes pikken voor ons eigen feestje volgend jaar.