Zwitserland

Zwitserland

Zwitserland – Wallis – Saas Balen (Saas Fee)

Om onze lange rit naar Toscane – Italië iets te onderbreken besluiten we om een lang weekend te verblijven in een chaletje in Saas Balen.

Om er te komen kun je natuurlijk over de weg, maar je kunt ook een klein stukje met de autotrein doen. Je hoeft dan niet door de 15 km lange tunnel. Je rijdt naar Kandersteg alwaar je een kaartje koopt voor CHF27,- (in het weekend, door de weeks CHF21,-) en je rijdt je auto vervolgens op de trein. De trein gaat door de tunnel en je met twintig minuten sta je aan de andere kant van de berg. Een leuke afwisseling na zo’n lange rit. Je wordt er wel wagenziek mocht je hier last van hebben, want het hobbelt enorm. Dit is overigens ook een goede optie als je rechtstreeks naar Italie rijdt en je wilt de drukke files bij de Gotthardtunnel vermijden. De Simplonpass/tunnel rijden prima door.

In de winter is dit gebied prima om te skiën maar in de zomer is er ook volop activiteit. Als zomergast ontvang je bij je verblijf een gratis pas voor alle bussen en kabelbanen in de regio …. Deze regio leent zich uitstekend voor mooie wandelingen door de bergen. Veelal nog met sneeuwbedekte toppen. Maar ook voor (kleine) kinderen is het hier heel leuk. De lange wandelingen hebben we dus niet kunnen doen, maar alleen al in Saas Fee kan je meer dan 5 kabelbanen nemen naar plateaus waar iedere keer wel weer wat leuks te doen of zien is. Er zijn een paar nadelen aan dit gebied, maar misschien geldt het wel voor heel Zwitserland. Het is qua eten erg duur, zelfs in de supermarkten betaal je 1,5x zoveel als in Nederland. Dus boek je een hotel probeer dat voor een leuk prijsje halfpension bij te boeken. En overal waar je komt met de auto moet je betalen. En ook die tarieven zijn niet misselijk. 6 uur Saas Fee koste ons CHF11,-. Saas Fee is overigens geheel autovrij. En het heeft een leuk gezellig centrum.

Vanuit Saas Fee gaan ook de meeste kabelbanen. De weides staan vol kleurige bloemen en er lopen schapen en geiten los. Vanaf hier gaat ook de kabelbaan naar het hoogst gelegen draaiende restaurant van de wereld op 3500 meter. Je pakt eerst de rode kabelbaan. Echt een groot ding, waar wel 20 man in kunnen om vervolgens over te stappen op de metro die je door de berg naar het restaurant brengt. Je hebt vanaf hier in het restaurant een prachtig uitzicht. 4 bekers chocomelk met marshmallows kosten je CHf26,-  (1CHF =E0,83). Tevens kun je hier midden in de zomer nog even lopen in de eeuwige sneeuw. En afkoelen bij een warme zomerdag zoals wij die hadden. De blauwe kabelbaan brengt je naar 2500 meter en hier staat een grote trampoline en zijn er allerlei kinderspelletjes. Met een beetje geluk zie je nog de wilde steenbokken met grote geweien. De oranje kabelbaan brengt je naar … meter. Neem wat oud brood mee en je kunt hier heel dicht bij de tamme marmotten komen. Die eten bijna uit je hand. Vanaf hier heb je tevens een geweldig mooi zicht op Saas Fee en als je wel naar beneden kunt lopen is het echt een prachtige wandeling langs watervallen en wild stromende beekjes. Met kleine kinderen net iets te gevaarlijk vanwege de steile afdalingen die er tussen zitten. Ook in de zomer is het hier lekker druk met voornamelijk wandelaars. Vanaf Saas Grund gaan er ook twee kabelbanen. De eerst brengt je naar 2400 meter en de volgende brengt je door naar 3200 meter, waardoor je wederom in de sneeuw belandt. Op 2400 meter zijn echt een heleboel dingen voor kinderen te doen. Je kunt hier wel een hele ochtend of middag vertoeven. Let wel op dat bijna alle kabelbanen tussen de middag 1,5 uur gesloten zijn. Dus dan zit je vast op je bestemming of je moet zorgen dat je voor 12.15 uur weer naar beneden gaat.

Dit is natuurlijk ook leuk te doen voor een weekendje weg. Je vliegt naar Bern of Geneve en huurt vanaf daar een auto, om naar Saas Fee te rijden.

Voor meer foto’s klik hier.